5 προγράμματα που δίνουν "φτερά" στο PC σας


Κάνοντας περιήγηση στο internet, ή προσθαφαιρούμε προγράμματα στον υπολογιστή μας, παρατηρούμε σιγά σιγά να πέφτει η απόδοσή του. Αρχίζει να καθυστερεί την έναρξη και τον τερματισμό του υπολογιστή, ή αργεί στη φόρτωση προγραμμάτων, ή στο άνοιγμα των σελίδων και γενικά φαίνεται να δυσλειτουργεί. Αυτό συμβαίνει διότι ο υπολογιστής μας αποθηκεύει πολύ μεγάλο αριθμό από άχρηστα αρχεία, είτε προέρχονται από το internet, είτε από εγκατάσταση και απεγκατάσταση διάφορων προγραμμάτων που βάζουμε στον υπολογιστή μας. Μέσω του διαδικτύου, ο υπολογιστής "μαζεύει" προσωρινά αποθηκευμένα αρχεία, cookies, κρυφή μνήμη, ιστορικό σελίδων περιήγησης και ένα σωρό άλλα άχρηστα πράγματα. Με την απεγκατάσταση διάφορων προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιούμε πια στον υπολογιστή μας, μένουν πολλά άχρηστα αρχεία (κλειδιά) από το πρόγραμμα που βγάλαμε τα οποία με τον καιρό συσσωρεύονται, και δυσκολεύουν τη σωστή λειτουργία της registry. Τι να κάνουμε για την αποφυγή όλων των παραπάνω; Η λύση είναι η χρησιμοποίηση προγραμμάτων που καθαρίζουν και τακτοποιούν τα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα. Σήμερα έχω να σας προτείνω πέντε προγράμματα. Συνδιασμός αυτών θα σας εξασφαλίσουν ένα καλό "καθάρισμα" του PC σας.Είναι πολύ μικρά, λειτουργικά, "ελαφριά" και διατίθενται και στα Ελληνικά. Θα σας τα παρουσιάσω ένα ένα, καθώς και θα σας εξηγήσω τι δουλειά κάνει το καθένα από αυτά.




Να σας πω ότι τα τέσσερα από αυτά ανήκουν στην ίδια εταιρία, την http://www.piriform.com/ , και η εγκατάστασή τους απαιτεί μόνο τέσσερα κλικ. Μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα, να πάρετε μια πρώτη γεύση!Επίσης να σας πω, πως κατά την εγκατάσταση, Θα σας προταθούν, toolbar της Yahoo, επιλογές για τον κάδο ανακύκλωσης και συντόμευση στο starτ menu. Προσωπικά τα θεωρώ περιττά και δεν τα προτείνω. Κρατήστε μόνο την συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας και τον αυτόματο έλεγχο για ενημερώσεις, για να ειδοποιήστε για νέες εκδόσεις.


Πρώτα θα αναφερθούμε στο CCleaner που είναι και το πιο βασικό. Το συγκεκριμένο καθαρίζει όλα τα άχρηστα αρχεία, καθώς και την registry. Είναι πολύ "ελαφρύ" και εύκολο στην χρήση. Όταν το χρησιμοποιήσετε για καθαρισμό της registry, μην παραλείψετε να κρατήσετε ένα backup για παν ενδεχόμενο (θα σας το προτείνει μόνο του). Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ



Σειρά έχει το Defraggler. Όπως ήδη θα καταλάβατε από το όνομά του, πρόκειται για εργαλείο ανασυγκρότησης δίσκων. Όλοι γνωρίζετε, ειδικά οι χρήστες των Vista, πόσο "άχρωμο" και "κουραστικό" είναι το εργαλείο ανασυγκρότησης των Windows. Το Defraggler έχει υπέροχα γραφικά και παράλληλα κάνει και καλή δουλειά. Μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ.




Τρίτο κατά σειρά είναι το Recuva. Πρόκειται για πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων που έχουμε διαγράψει τελείως (και από τον κάδο ανακύκλωσης δηλαδή). Όσο πιο γρήγορα, μετά την διαγραφή, το χρησιμοποιήσουμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Κατεβάστε το από εδώ.





Σειρά έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα απεγκατάστασης προγραμμάτων Πρόκειται για το Revo uninstaller.Κάνει κανονικά απεγκατάσταση, διαγράφοντας συνάμα "ριζικά" και όλα τα υπολείμματα του προγράμματος Πολύ καλύτερο από το ενσωματωμένο πρόγραμμα των windows. Κατεβάστε το πατώντας εδώ.




Tέλος ένα πρόγραμμα που μας παρουσιάζει αναλυτικά τις Πληροφορίες Συστήματος του PC μας, είναι το Speccy.Μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.




Αυτά ήταν. Προσωπικά πιστεύω ότι το Ccleaner, το Defraggler και το Revo uninstaller είναι απαραίτητα για τον υπολογιστή σας, εκτός και αν χρησιμοποιήτε ήδη κάποιο άλλο παρόμοιο πρόγραμμα από τα πολλά που κυκλοφορούν. Να σας πω επίσης ότι αν ειδοποιηθείτε για καινούρια έκδοση σε κάποιο εγκαταστημένο πρόγραμμα, από αυτά που αναφερθήκαμε, το τρέχετε κατ' ευθείαν από "πάνω". Δεν χρειάζεται δηλαδή να βγάλετε το παλιό και να εγκαταστήσετε από την αρχή το καινούριο.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Stumble This Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Add To Reddit

4 σχόλια:

Τασος είπε...

Πολύ καλά όλα ευχαριστώ.

ekabitis είπε...

Νά 'σαι καλά Τάσο.

Θεό7δωρος είπε...

έχω το recuva, αλλά στα περισσοτερα μου βγαζει μη ανακτησιμο

ekabitis είπε...

Θεόδωρε, αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Ένας σημαντικός λόγος είναι να μην έχεις πολύ ελεύθερο χώρο στο σκληρό σου. Επίσης τα πολύ μεγάλα αρχεία, διασκορπίζονται, οπότε εάν γραφτεί κάτι καινούριο πάνω σε κάποιο παλιό κομμάτι, δεν μπορεί να ξανά ανακτηθεί. Τέλος, είναι ευκολότερη η ανάκτηση των πιο πρόσφατων διαγραφών, σε σχάση με τις παλαιότερες.

Δημοσίευση σχολίου